Vreau să fiu fermier!

book_stackÎți dorești să începi o afacere și cresterea chinchillelor ți se pare o idee atractivă, însă nu știi ce inseamna o afacere chinchilla și te temi că ți-ai putea pierde economiile?

Ai ajuns în locul potrivit!

Noi îți putem pune la dispoziție toate informațiile necesare pentru a începe această afacere cu dreptul. O carte sau o discuție telefonică nu sunt suficiente pentru a înțelege ce înseamnă creșterea chinchillelor, de aceea încurajăm persoanele cu adevărat interesate să ne facă o vizită. Cu o experiență de peste 10 ani în domeniu, suntem dispuși să te primim la noi în fermă și să îți răspundem la orice întrebare vei avea despre creșterea chinchillelor, așadar nu ezita să ne contactezi pentru a programa o întalnire.

Un număr mare de oameni care au înființat o fermă de chinchilla au avut de suferit pe plan economic, deoarece majoritatea fermierilor din breaslă ezită să prezinte provocările acestei activității și preferă să o descrie ca pe o modalitate de îmbogățire.

Noi suntem aici pentru a spulbera miturile:

Mit: „Trebuie doar să le dai mâncare și apă, iar ele vor face pui” – FALS

Explicația: Chinchilla este un animal delicat care are nevoie de atenție zilnică pentru a fi sănătos. Hrănirea chinchillelor este variată, acestea având nevoie de hrană special concepută, de material pentru ros (fân, lemn sau BCA), iar apa trebuie să fie proaspătă și necontaminată.

Mit: „În maxim doi ani îți scoți investiția și apoi faci bani” – FALS

Explicația: Costurile de achiziționare a unei familii de chinchilla de o calitate genetică ridicată se ridică la 500 – 900 de Euro, în funcție de ferma de proveniență. Din acest motiv, cel mai adesea noii fermieri încep această afacere cu un număr redus de familii, așadar deși investiția poate fi amortizată în doi ani, este indicat ca în primii ani de activitate toate femelele care îndeplinesc criteriile unui animal de reproducție să fie folosite pentru crearea de familii noi, pentru a asigura un venit constant și consistent pentru anii următori. Dimensiunea unei ferme profitabile este de la 300 de femele-mamă în sus. O fermă de 500 de mame poate aduce, în condiții optime, un profit anual de 15.000 – 20.000 de euro, echivalentul a două salarii medii în România, și asigură două locuri de muncă cu normă întreagă. În general, rezultatele unei investiții în chinchilla se văd după 5-10 ani de la înființarea fermei, în funcție de numărul inițial de animale.

Mit: „Fiecare mamă fată de 3 ori pe an, câte 3-4 pui” – FALS

Explicația: Chinchilla au o perioadă de gestație de exact 111 zile, iar posibilitatea ca o femelă să fete de 3 ori pe an există, însă nu există o garanție în acest sens, nici atunci când sunt respectate toate regulile. Pe baza experienței noastre de 10 ani, numărul puilor variază între 1 și 7 /femelă/fătare, de aceea 3 pui vânduți/femelă/an este o medie bună, la întreg efectivul unei ferme.

Mit: „Contează unde vinzi, nu ce calitate ai” – FALS

Explicația: În orice economie de piață, prețul este dat atât de cerere, cât și de calitatea bunului oferit. Pe piața Europeana, prețul chinchillelor a fost stabil în ultimii cinci ani, cu mici variații, însă întotdeauna calitatea animalelor a fost cea care a determinat veniturile obținute de crescători.

Mit: „Toate chinchillele sunt bune pentru reproducție” – FALS

Explicația: La nivel European, doar chinchillele care obțin un punctaj minim de 90/100 de puncte pentru masculi respectiv 85/100 de puncte pentru femele sunt folosite pentru reproducție. Pentru un începător în domeniu, calitatea scăzută a chinchillelor nu este observabilă, de aceea TVS 5LA recomandă persoanelor interesate de această afacere să achiziționeze numai animale însoțite de un certificat de evaluare emis de o autoritate competentă, pe baza evaluării unui juriu calificat. Contactați AGFCICR dacă nu sunteți sigur că animalele pe care doriți să le achiziționați îndeplinesc aceste criterii.