Garanţia calităţii

22-512Citește mai departe pentru a afla cum să îți protejezi investiția în chinchilla de calitate și să nu riști să îți pierzi banii în această afacere.

Chinchilla este un animal orignar din America de Sud, iar activitatea de creștere a chinchillelor în Europa își are începuturile abia în anul 1950 (c.f. Fur Europe). În România, chinchilla era cunoscută de un grup mic de oameni încă dinainte de 1989, deoarece aceste animale erau crescute în așa numitele stațiuni de cercetare-dezvoltare, însă activitatea de creștere a chinchillelor a devenit mai răspândită în țara noastră abia începând cu anul 2003.

Din pricina noutății acestei afaceri în România, mulți noi crescători de chinchilla au pierdut sume importante de bani, iar creșterea chinchillelor a început să fie privită cu reticență de cei care caută oportunități de afaceri.

Pentru a avea succes în creșterea chinchillelor, una dintre condițiile esențiale este să respectăm triada celebră a zootehniei: casă, masă și rasă.

Casa se referă la confortul pe care îl oferim animalelor, din punct de vedere al zgomotului, umidității și temperaturii, care trebuie să fie constante, cât și în ceea ce privește aerul curat din fermă și un sistem de cuști care să nu rănească animalele.

Masa se referă la a oferi chinchillelor noastre o hrană de calitate, apă proaspătă și curată și fân de calitate. O dietă variată asigură atât sănătatea animalelor cât și o blană de calitate, la maturitate.

Rasa se referă la calitatea genetică a animalelor pentru reproducție și este elementul cel mai greu de obținut, tocmai din lipsa de experiență în creșterea chinchillelor din România. Pentru a veni în sprijinul noilor crescători de chinchilla, AGFCICR a dezvoltat un set de Norme privind vânzarea de animale de reproducție, care este în curs de implementare la nivelul întregii asociații.

Aceste norme încurajează noii crescători să cumpere numai chinchilla însoțite de un Certificat de evaluare, care protejează crescătorii prin faptul că îi ajută să înțeleagă încă de la început cât de calitative genetic sunt animalele pe care le achiziționează.

Din nefericire, am auzit de mulți crescători care și-au pierdut economiile din cauză că au achiziționat animale pentru reproducție de proastă calitate, în necunoștință de cauză, așadar vă îndemnăm să contactați cu încredere reprezentanții AGFCICR dacă nu sunteți siguri de calitatea animalelor pe care urmează să le cumpărați, în lipsa existenței unui certificat de evaluare pentru fiecare chinchilla în parte.